Velkommen
Akupunktur
Antroposofisk medicin
Hvem er jeg
Praktisk information
Prisliste
Kontakt
Shop - Medicin salg
Reaktioner paa behandling
Akupunktur Udskriv

 

Klassisk (Krops) Akupunktur

Klassisk akupunktur går ud på at stikke meget tynde nåle i punkter rundt omkring på kroppen. Dette gøres for at rette kroppens opmærksomhed mod de syge områder, således at en regenerationsproces provokeres igang.

Virkningen af nålebehandlingen afhænger bl.a. af hvilke punkter nålene sættes i, indstiksretning, dybde og stimulationsmetode. Klassisk akupunktur er stort set smertefrit, hvis der er tale om behandling af de indre organer og deres funktioner. Her er det er ikke meningen at nålene skal gøre ondt, men at nålene skal give en snurrende, summende eller varmende fornemmelse som ikke er ubehagelig.  

Hvis der er tale om smertetilstande kan det godt betale sig at nålene kan mærkes lidt mere, men smerteniveauet ved nåleindstikket tilpasses selvfølgeligt den enkelte patients følsomhed.  

Kropsakupunktur har ofte en dybtgående og vedvarende virkning på at aktivere kroppens regenerende krafter, og immunsystem.

Der skal typisk et par behandlinger til før kroppen rigtig kommer igang med at regenerere sig. Er patienten i relativ god form, går det som regel hurtigt.  Mange oplever en virkning allerede under første behandling.

   

Moxabustion
Moxabustion er en behandlingsmetode hvor man varmer akupunkturpunkter med f.eks en cigar lavet af urter, eller små stykker kul i en holder lavet til formålet.

Teknikken stimulerer kroppens egne varmeprocesser, som ofte er noget af det første der kommer i uorden inden en registrerbar sygdom bryder ud.

Moxabustion bruges mange gange i kombination med akupunktur, og ofte til at opvarme nålene, således at varmen ledes dybere ind i kroppen, og regerationsprocessen øges yderligere. 

Moxabustion er en behagelig behandlingsform.

   

Øreakupunktur
Øreakupunktur virker hurtig på mange smertetilstande, og der er ofte en lindring af smerten i løbet af få minutter. F.eks har jeg mange gange set det virke meget hurtigt mod hovedpine, smerter i nakken, tænderne, underlivet, ryggen og iskiasnerven.

Man bør have en "perma" nål sat i øret hvis virkningen skal holde sig i længere tid. Det et typisk godt at kombinere øreakupunktur med traditionel kinesisk (krops-)akupunktur eller homøopati, for at få en vedvarende virkning, hvis der er tale om en kronisk tilstand.

Øreakupunktur er også godt mod akutte allergiske tilstande, såsom høfeber og hudlidelser som kløer.

Ofte sættes et par "permanente nåle" i øret for at bevirke en vedvarende stimulation af det syge område. De permanente nåle er meget små, og kan sidde i op til 14 dage inden de tages ud igen.

  

Cupping
Cupping er en teknik hvor man laver et vakuum på huden med en bambuskop. Teknikken er specielt god til at løsne rygspændinger. Jeg har behandlet mange rygsmerter/lidelser med cupping.  Også tilstande hvor en egentlig kiropraktikbehandling var påkrævet, men hvor det slet ikke var nødvendig efter cupping behandlingen.

    

El-akupunktur
El-akupunktur er en moderne behandlinsmetode som går ud på at stimulere akupunkturnålene med en meget svag strømimpuls som ikke gør ondt, men laver en snurrende fornemmelse. Man bruger ofte el-akupunktur til at stimulere nålene istedet for manuel manipulation.

    
Skalpakupunktur
Skalpakupunktur bruges mest ved skader på hjernen. Behandlingen stimulerer hjernen til at regenerer sig selv, det kan f.eks være efter en blodprop. Teknikken er god til behandling af lammelser og andre nerveproblemer som udspringer fra hjernen. Jo før man får behandling efter en hjerneskade, jo bedre er prognosen.

      

Traditionel Kinesisk Medicin

Akupunktur er en del af den traditionelle kinesiske medicin, og er en meget gammel og gennemprøvet behandlingsform, som bruges til behandling af mange forskellige sygdomstilstande.

Den klassiske akupunkturs udvikling startede for mindst 4000 år siden, og bruges den dag idag over hele verden. Et af de ældste værker udgivet om akupunktur er Huang Qi Nei Jing Su Wen som første gang blev udgivet i Kina 600 år før Kristus, og værket tilskrives Den Gule Kejser som regerede ca. 2500 år før Kristus. 

Akupunktur indbefatter bl.a. brugen af nåle, moxa, cupping, elakupunktur, øreakupunktur og skalp-akupunkur.  Samtale (sygdomshistorik), tunge og pulsanalyse er de mest brugte diagnoseværktøjer i traditionel kinesisk medicin.

            

Hvad sker der egentlig når en nål sættes i et akupunkturpunkt

Når en nål sættes i et punkt bevirker det flere forkellige kropsreaktioner. Her vil jeg fortælle om nogle af de reaktioner som jeg oplever stort set hver gang jeg behandler med akupunktur. 

Der kommer en øget blodgennemstrømning, den kan registreres ved at der optræder en rødmen ca. 1 cm i diameter omkring nålen, samt mange patienter oplever at området bliver gennemstrømmet af varme, jeg kan som regel også mærke en forskel på hudens temperatur.

En øget blodgennemstrømning bevirker bedre næring til vævet, bedre dræning af affaldsstoffer, øget forsyning af immunceller og en beroligelse af nervesystemet, som er meget påvirkelig af temperaturen. Jo koldere fedtmembranen på en nerve er jo bedre leder den, kulde giver derfor en øget følsomhed og en øget spændingstilstand i f.eks muskulaturen.

Er der hævelser i vævet, ses som regel en tydelig dræning af hævelsen i løbet af behandlingen. Lymfekirtler ses også tit at aftage i størrelse under en behandling.

Det interresante med hensyn til nervesystemet er at det faktisk ikke kun beroliges, men også bliver mere intensivt virkende på "den sunde måde". De fleste patienter oplever nemlig en "snurrende" fornemmelse f.eks omkring nålen eller i det syge område som punktet påvirker, hvilket viser at nervesystemet og ikke kun blodgennemstømningen er blevet mere intensivt virkende. 

Vil man have en hurtig virkning direkte på nervebetonede lidelser, såsom smertertilstande eller kløe, er det en godt ide først og fremmest at stikke nåle i ørene. (Ørene er selv et nerve sanse organ)

Blodvirkning og nervevirkning er som to modpoler, og der skal være en balance mellem de to hvis vævene skal kunne fungere korrekt. Kort fortalt, blodet bløder op, varmer, neddæmper nervesystemet og ernærer vævene.  Nervesystemet forkramper, skaber bevidsthed, udmatter og hæmmer blodgennemstrømningen i vævene. Der skal altså være et sundt forhold mellem "blod og nerve" i alle væv, for at sundhed kan bestå.

Når en akupunkturbehandling udføres aktiveres begge systemer (blod og nerve) kraftigere end det normalt er tilfældet, samt en afbalancering mellem dem finder sted. Dette bevirker en hurtigere regeneration (øget stofskifte) af det syge område end normalt er tilfældet, og det ses ofte at patienten allerede har en bedring i sygdomstilstanden når nålene tages ud ved behandlingens afslutning. (Det afhænger selvfølgelig af sygdommens karakter hvor hurtigt det går).